De eerste redactieronde

En toen was het eindelijk zover; ik ontving mijn eerste redactieronde van hoofdstuk 1 van Amber.

Iedereen die ooit een scriptie heeft geschreven, is bekend met het fenomeen van de rode letters en commentaren. Ik kan je echter verzekeren dat de redactie van een manuscript er toch heel anders uitziet. 
Het eerste dat me opviel was het vrolijke kleurenpalet van commentaar in het Word-document. Als ik een stap achteruit doe van het scherm, en weiger om te lezen en na te denken, ziet het er best leuk uit. De tweede stap was om mijn hoofd uit het zand te steken en er zowaar wat mee te doen.

Natuurlijk had ik wel bepaalde verwachtingen. Voordat je het instuurt, probeer je je manuscript door de ogen van de redacteur te zien. Dat is echter vergeefse moeite; het is onmogelijk om onbevooroordeeld naar je eigen werk te kijken. Gelukkig viel het nog reuze mee. Zaken die voor jou heel vanzelfsprekend zijn worden gewoon onder de loep genomen door een professional. Het is nog leuker als de commentaren een lichtje laten branden van 'o ja, logisch' en je ermee uit de voeten kunt.

Nu is het tijd om in de sfeer van 'show, don't tell' en 'kill your darlings' (but I love my darlings! #care #killthem) te herschrijven, schrappen, en overbodige informatie los te laten. 

“The beginning is the most important part of the work.” 
- Plato

Geen opmerkingen:

Een reactie posten