True Blood: de serie & de boeken

Als er 1 serie is waarvan mijn hart sneller gaat kloppen dan is het True Blood, ook wel bekend als de Southern Vampire Mysteries. De fantasiewereld van Charlaine Harris is een verademing in het labyrint van vampierboeken en- films, en steekt er met kop en schouder boven uit. Een week geleden is seizoen 5, na een tussenstop van een half jaar, eindelijk weer van start gegaan.

Voor degenen die het nog niet weten, Harris schreef al over vampiers voordat Twilight een hype werd. Haar eerste Sookie Stackhouseroman kwam uit in 2001, terwijl Twilight pas 4 jaar later het daglicht zag. Interessant feit is dat het even duurde voordat ze een uitgever vond die een boek over vampiers wilde uitgeven. De meeste uitgevers bestempelden het vampiersgenre als passé.

Wat maakt True Blood zo bijzonder? 

 
Afgezien van het feit dat Harris' vampiers heel realistisch zijn - ze glanzen niet als diamanten in het zonlicht, maar verbranden - maken ze deel uit van de samenleving. Het is niet het zoveelste verhaal over een meisje die een jongen met een geheim tegenkomt en het een half boek duurt voordat ze ontdekt waarom hij anders is. Sookie Stackhouse weet in Date met de dood (boekrecensie) precies waar zij zich mee inlaat wanneer de eerste vampier in haar bar verschijnt.

De boeken verschillen overigens wezenlijk van de serie. Ik zou de twee zelfs apart van elkaar zien. Waar ligt het grote verschil? Nou, om te beginnen zijn de verhaallijnen compleet anders. Ook worden diverse personages en gebeurtenissen niet of geheel anders uitgebeeld. In de serie krijgen afgezien van Sookie ook de andere personages een grotere rol van betekenis, dat weer verfrissend is.

Dan tot slot een afsluitend citaat van vampier Pam, na Eric Northman, toch wel mijn favoriete personage:
"Did I miss something? Are we girls now? Did we join a book club and read some queer chick lit memoirs and are bound together by estrogen or sisterhood or some other feminist drive?"
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten