Boekrecensie: de Tweede Messias


De Tweede Messias door Glenn Meade.

Beschrijving:
'Iedereen is op zoek naar de boekrol - velen zijn bereid ervoor te moorden.'

In de woestijn bij Jeruzalem ontdekt een archeoloog een Dode Zeerol. Voordat hij de tweeduizend jaar oude tekst kan ontcijferen, wordt hij vermoord. De boekrol, die lijkt te spreken over niet één, maar twee messiassen, wordt gestolen.
Archeoloog Jack Crane en politie-inspecteur Lela Raul gaan op zoek naar de waarheid.

De eerste vraag die in mij, en ongetwijfeld bij anderen opkwam, was of dit een soort tweede Da Vinci Code zou zijn? Het boek van Dan Brown dat voor een controverse zorgde in de Christelijke wereld, in die zin dat er nonnen uit protest gingen bidden bij de filmopnames, behandelt immers een gelijksoortig onderwerp.

De vraag is te beantwoorden met zowel een ja als een nee. De opbouw van het boek is vrijwel hetzelfde (er wordt zelfs gebruik gemaakt van het met je eigen bloed achterlaten van een symbool op een muur!). Het verhaal begint met een enigszins verdacht ongeluk in een flashback. Daarna volgen in een rap tempo diverse hoofdstukken met verschillende karakters. Het is jammer dat in het begin al duidelijk wordt gemaakt welk karakter welk doel voor ogen heeft. Het had de spanning wellicht wat langer in het verhaal gehouden, indien dat gedoseerd was weergegeven. Een hoofdstuk eindigt zelfs letterlijk met dat een karakter het andere wil vermoorden. Hoewel het verhaal zelf interessant is en goed wordt beschreven, zit de zwakte in het verhaal in de platte karakters die vrij filmmatig zijn beschreven.

Ondanks de vrij standaard karakters is het boek toch de moeite waard. Waarom? Door niemand minder dan de Paus. De nieuw gekozen paus die het Christendom terug naar zijn roots wil brengen is een prachtig en vooral interessant karakter. Normaal gesproken blader ik bij een wat minder boek door naar de hoofdkarakters, maar in dit geval was ik toch echt benieuwd naar de paus. Hij is in mijn optiek degene die het verhaal door duwde, degene in wiens hoofd ik een kijkje wilde nemen. Of je nu gelovig bent of niet, de boodschap die de Tweede Messias geeft, is zuiver en zonder pretenties.

Zie voor deze en andere recensies ook Magictales.

Welke boek staat er op de agenda?

Het Testament van Eric van Lustbader.

Beschrijving: 
Eeuwenlang heeft een clandestien genootschap geheimen bewaard die de wereld kunnen veranderen. Nu is de veiligheid van die geheimen afhankelijk van één man… en een vrouw die hij nauwelijks kent…
Op de omslag staat aangegeven dat het van de bestsellerauteur van het Bourne Testament is. Aangezien ik een liefhebber van Jason Bourne ben, heb ik vrij hoge verwachtingen van dit boek. Als ik geen eeuwige optimist was, zou ik denken dat dat bijna niet goed kan gaan :) But it shall! It must!

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten