Boekrecensie: De weg van schaduw

Er zijn van die boeken die je niet weg wilt leggen ook al voel je dat het inmiddels diep in de nacht is omdat de slaap uit je ooghoeken druipt. Boek 1 van de Engelen van de Nacht trilogie (De weg van schaduw) van Brent Weeks is een van die boeken.

Beschrijving:
Voor Durzo Blint is moord een kunst – en hij is de meest getalenteerde kunstenaar van de stad. Azoth is opgegroeid in de sloppenwijken en heeft geleerd te overleven. Als hij in de leer gaat bij Durzo Blint blijkt dat hij beschikt over een talent dat al generaties lang niet is voorgekomen en dat Durzo zo zijn eigen redenen heeft gehad om hem als leerling te accepteren.

Wat volgt is een donkere wereld van armoede, sloppenwijken, huurmoordenaars, politieke intriges en magie vanuit diverse oogpunten. Hoewel Azoth (later Dodar) het hoofdpersonage is, gebruikt Weeks diverse invalshoeken waardoor je ook andere personages goed leert kennen. Ik moet toegeven dat ik ze niet allemaal even interessant vond, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak. Waar veel fantasyverhalen uitgaan van een 'arme jongen/boer die uitgroeit tot prins/tovenaar cliché' is dat bij De Engelen van de nacht niet het geval. Het leven in de sloppenwijken van weeskinderen en prostituees wordt keihard beschreven waarbij de lezer niets wordt bespaard. Als je op het eind het interview leest met de auteur begrijp je dat hij in feite het hedendaagse Amerika als oogpunt heeft gebruikt.

Een van de meest interessante karakters die Brent heeft geschapen is Mamma K, een intelligente, keiharde, maar stoere hoerenmadam die heerst zoals geen enkele man in het boek heerst. Een ander onvergetelijk personage is Durzo Blint, de meester van Dodar, die meer geheimen herbergt dan je verwacht en ook al denk je te weten wie hij is - hij dat dus niet is.

Voor degenen die eens buiten de paden van de standaard highfantasy willen lezen, is de Engelen van de nacht trilogie een enorme aanrader. Het enige dat ik jammer vond, was dat ik het zo snel uit had, aangezien het maar uit 3 delen bestaat.

Het is nu nog wachten tot de Boekerij zijn overige boeken vertaalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten