Dystopische boeken en films

Dystopische boeken, met name in de Young Adult sector, zijn helemaal hot. Als je het een beetje gevolgd heb, dan heb je al diverse titels voorbij zien komen zoals the Hunger Games, Verlaten (Gone serie), Een wereld zonder hemel en Delirium Amoris.
"Dystopie is een (denkbeeldige) samenleving met louter negatieve eigenschappen waarin men beslist niet zou willen leven. Een dystopie is daarmee het tegenovergestelde van een utopie, dat juist een bijzonder positieve samenleving voorspelt."
Dit genre dat eerst vooral voorkwam in (cult)films zoals Equilibrium en V for Vendetta, lijkt langzaamaan de verzadigde markt van vampier en weerwolfverhalen over te nemen. Trend of een blijver? We zullen het zien.
Een interessante 'crossover' van beide genres bied de film Underworld: Awakening dat dit jaar uitkwam. Het is in wezen een soort vampierendystopie. De vampieren zijn na de Zuivering haast uitgestorven en worden opgejaagd. Het is eigenlijk een beetje de omgekeerde wereld.

Waarom zijn dystopische boeken/films zo populair? Waarom is het boegbeeld van Guy Fawkes uit V for Vendetta tot het symbool geworden van de groep Anonymous?

Ik denk dat dit te maken heeft met onze informatiemaatschappij waarin wij zo gemakkelijk kunnen worden gevolgd door de overheid. Terwijl ik dit typ besef ik dat deze site opgenomen wordt in o.a. zoekgigant Google. Er zijn speciaal ontworpen spy- en searchbots die mijn woorden scannen, en wie weet wat nog meer. Iedereen die een van bovenstaande films heeft gezien (allemaal aanraders btw!) weet in zijn hart en voelt ergens in zijn brein, dat de toekomstige doemscenario's helemaal niet zo toekomstig hoeven te zijn. Natuurlijk is het voorlopig allemaal nog verre fantasie, maar het idee dat een dystopische samenleving ooit echt kan gebeuren, dat burgers (vrijwillig) hun privacy en vrijheid opgeven uit naam van de veiligheid, is tegelijkertijd beangstigend als realistisch. Daar zit naar mijn mening de kracht van dystopie in film en literatuur. Een scene uit Lord of the Rings zal alleen voorkomen in boeken, maar een fascistische maatschappij zoals in Equilibrium of V for Vendetta, is helemaal geen onmogelijke toekomst.

Zie ook de top 50 Dystopische films & Bits of Freedom (verdedigt digitale burgerrechten).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten