Recensie: De linkerhand van God

Ik hou van de bibliotheek. Het was alweer veel te lang geleden dat ik er was geweest, maar het is tenslotte zomer en als je (voorlopig) geen vakantieplannen hebt is het altijd fijn om een voorraad leesvoer aan te schaffen. 

Als je de centrale binnenloopt heb je tegen de wanden de nieuwste boeken staan. Mijn oog viel direct op de omslag van de Linkerhand van God van Paul Hoffman. De mistige gedaante van een man/jongen? gehuld in nevels met een zwaard in zijn hand, was vol belofte. Een belofte die waar werd gemaakt.

Beschrijving:

Zijn naam is Cale. Het stond geschreven in de Geschriften dat hij zou komen. Hij is de Linkerhand van God... de laatste Verlosser... de engel des doods. Ze zeggen dat hij de wereld kan vernietigen. De Linkerhand van God is het eerste deel van een trilogie die draait om het leven van een jonge held, de indrukwekkende Cale.

Bovenstaande (deel)beschrijving doet het verhaal echter geen recht. Dit komt wellicht doordat ik het te letterlijk nam en een soort van alternatieve wereld met aartsengel Gabriel-achtig figuren verwachtte. In feite draait het verhaal om een jongen die is opgegroeid in een soort megaklooster waar het geloof letterlijk in hem wordt geslagen. Dit alles in een lichte fantasysetting waar je geen draken, elfen of heksen moet verwachten.

Nee, het verhaal van Cale draait om zoveel meer. Het komt zelden voor, dat ik na het uitlezen van een boek me zo druk maak om een personage of hem probeer te doorgronden. Ok, ik ben een liefhebber van de Harry Potter boeken, dus zijn lot trok ik me wel aan. Ook Richard Cypher uit Goodkinds Wetten van de magie behoort tot een goede vriend, maar met Cale was het toch anders. Waarom?

Cale wordt op de achterflap 'de held der helden' genoemd, waardoor het idee ontstaat dat hij een soort Superman is/gaat worden. Wat zijn de kenmerken van (super)helden? Ze hebben zelden ouders, dragen allemaal een emotionele bagage en redden mensen, ongeacht hun gevoelens voor hen. Zelfs hun vijanden behandelen ze niet wreed. Gevoelens zoals haat, wraak e.d.ontberen ze niet, maar je weet dat ze uiteindelijk 'the right thing' gaan doen.
Cale is NIET een van die superhelden. Als Cale verraden wordt kondigt hij ijzig aan dat men niet zo makkelijk van hem afkomt. En ik geloof hem.

Is het boek dan perfect? Nee, af en toe is het wennen wanneer de schrijver over gaat op een alwetend perspectief en je direct aanspreekt als 'u'. Het beginstuk had iets sneller gemogen, maar is essentieel om Cale's achtergrond en motivatie te begrijpen. Het legt echter niet alles uit over Cale, want Cale is onvoorspelbaar, jong en soms na├»ever dan goed voor hem is. 

Cale wordt verliefd, Cale gaat haten, Cale gaat doden en Cale... verliest zichzelf zonder het werkelijk in de gaten te hebben. En toch, na alles wat hij doet (en niet doet) juich je voor hem en hoop/bid je dat hij het gaat halen. Dat Cale geen standaardheld is, besef je op het moment dat zijn toonbeeld van affectie hem werkelijk vreest. Niet in de zin van 'ze hebben elkaar net leren kennen, ze moet nog aan hem wennen', nee echt vrezen. Een vrees die meer over Cale zegt dan de rest van het verhaal bij elkaar.


NB: Het vervolg heet Het lied van de verlossers (spoiler alert!).


De Weg van Schaduw (op de biebkaft staat er geen DE):

Leuk detail toen ik dit boek opzocht op Bol.com in het "Anderen bekeken ook" deel. Daar stond namelijk De 'Rand Van De Schaduw' van Brent Weeks. Toevallig (echt stom toeval) heb ik eergisteren deel 1 van die trilogie ('De weg van schaduw') ook opgepikt en gelezen. Prachtige duistere fantasy waar dingen in gebeuren die je eigenlijk niet wil lezen. Dingen waar je misselijk van wordt en bijna gaat twijfelen aan de auteur. Aan het eind is een interview met de schrijver opgenomen. Als je dat leest, valt alles op zijn plaats (recensie volgt!).Geen opmerkingen:

Een reactie posten