Pionier van de dystopische roman - A brave new world

Dit jaar staat in het teken van de klassiekers voor me. Een van de romans op die boekenlijst is 'Brave new world', oftewel 'Een heerlijk nieuwe wereld' van Aldous Huxley.

Dystopische boeken zijn momenteel erg in, met name in de young adult sector. Toch zijn geen van deze populaire boeken bepaald pioniers van het genre. Dat was namelijk de vooruitziende blik van Aldous Huxley, wiens meesterwerk Brave new world al werd gepubliceerd in 1932. Dus tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog in. In de uitgave van Meulenhoff Millennium toont de auteur in zijn voorwoord een ongelooflijk inzicht in de toekomst en de rol die o.a. (atoombom)technologie hier in gaat spelen. Ik citeer:
"Alles bijeen gekomen ziet het er naar uit dat Utopia dichterbij is dan iemand nog maar vijftien jaar geleden had kunnen vermoeden. (...) Nu lijkt het heel goed mogelijk dat deze gruwel binnen een enkele eeuw werkelijkheid kan zijn. Dat wil zeggen, als we ervan afzien onszelf in de tussentijd aan gruzelementen te blazen."
Huxley noemt het Utopia, omdat in Brave new world (bijna) iedereen perfect gelukkig is. Er is geen oorlog, religie, haat, ouderdom, passie, ouders (die kinderen kunnen verknallen), negativiteit en als het af en toe wel opspeelt neemt men een pilletje soma, dat een soort niet verslavende drugs is. Het enige dat men hiervoor heeft ingeleverd is de vrije wil en uiteraard alle literatuur en kunst dat bestond voor Ford (oftewel de nieuwe God). Het is dus niet verbazingwekkend dat Shakespeare en de Bijbel zijn verboden. Overigens is de titel vernoemd naar een stuk uit Shakespeare's Tempest:
O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beauteous mankind is!
O brave new world,
That has such people in it!
De wereld in Brave new world is dermate kunstmatig opgezet door de technologische ontwikkelingen dat er geen kinderen meer op de normale wijze worden verwekt. Alles verloopt via reageerbuizen, en de bevolking is onderverdeeld in sociale kasten. De enige mensen die 'normaal' leven zijn de indianen in een reservaat, en dat alleen maar omdat het door het onherbergzame klimaat waar zij leven, te duur is om hen 'civilisatie' te brengen.

Het 'mooist' en verfrissende van alles is dat Huxleys wereld juist niet geheel verwoest is door een grote oorlog. Er is ook geen tirannieke overheid ( a la Orwells 1984), tenminste niet in de conventionele zin, want de overheid zorgt juist voor sociale stabiliteit. Iedereen is gelukkig omdat je vanaf je geboorte wordt getraind (klassiek geconditioneerd) op een bepaalde wijze iets te voelen, te verafschuwen of te willen. Er is hierdoor geen onzekerheid dat een last zou kunnen zijn.

Ge├»nteresseerd in het onderwerp, maar zie je het niet zitten om een klassieker te lezen? Dan stel ik de geromantiseerde (young adult)versie Delirium Amoris van Lauren Oliver voor. 

Lees en huiver!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten