Recensie: Alice in Stoomland

Veranderen van spijs doet eten, en hoe! Voor iemand die nooit eerder steampunk fantasy heeft gelezen, was het helemaal niet moeilijk om mij direct in deze stoomvolle wereld te wanen. Daar schrijft Francesco Dimitri gewoon te beeldend, te krachtig, te van alles voor.

Beschrijving:
Ben lijdt aan het Alice in Wonderland-syndroom, een ziekte die zijn waarneming beïnvloedt en hallucinaties tot gevolg heeft. Hij verdient zijn brood met het lezen van manuscripten. Een anonieme auteur e-mailt hem een verhaal getiteld De avonturen van Alice in Stoomland. 

Wat direct opvalt en je tot dit boek aantrekt is de prachtige omslag vol sprookjesachtige belofte. Tot je het kwaadaardige konijn uit het stoom ziet opdoemen, vlak boven Alice. De eerste twijfel slaat dan toe en je krijgt direct het vermoeden dat het boek weinig vrolijke Disney elementen zal vertonen. Intrigerend en des te meer reden om het te lezen.
De auteur schroomt  zelfs niet om te spotten met zijn eigen schrijfstijl door (via Ben) kritiek te leveren op zijn eigen manuscript. Leuk, origineel detail.

Wat blijkt? Alice is geen vrolijk, blond, naïef meisje. Het Witte Konijn (alles behalve fluffy) doet je haren overeind rijzen, net als zijn vele handlangers die o.a. op gigantische gemuteerde mensen i.p.v. paarden rijden. Tegen wil en dank krijg je een visioen dat jij zelf degene zou kunnen zijn met een bit in de bek en genadeloze sporen tegen je flank.

Het Alice-gedeelte start wanneer zij, tegen alle waarschuwingen in, een reis (uit pure verveling) onderneemt naar Stoomland met de volgende gedachte (en ik citeer):
"Heb je ooit de smaak van woede geproefd? Die in stilte aanzwelt en dan ineens wil ontploffen in een schreeuw... kortom, heb je ooit het gevoel gehad dat je je leven door de plee aan het spoelen was, en dat er iemand klaarstond om door te trekken?"
Dit gaat door Alice's gedachte wanneer ze in Stoomland springt. Ik zal de rest van het verhaal niet verklappen, want de achtbaan die Alice in Stoomland is genoemd, moet je gewoon zelf ervaren. Je moet het voelen, ruiken, proeven, zien, horen en iedere hersencel die je hebt omzetten in de fantasymodus. Nog leuker is het feit dat je bekende kopstukken uit de geschiedenis, en literatuur tegenkomt of er een korte referentie naar wordt gemaakt. Hierbij kun je denken aan (mijn persoonlijke favoriet) de ultieme zwaardvechter Miyamoto, maar ook een ode aan In de ban van de ring ontbreekt niet, of zelfs de wereldberoemde openingszin van Moby Dick.

Alice in Stoomland is een heerlijke aanslag op de zintuigen met een filosofische tint die de barrières tussen illusie en werkelijkheid verbrijzelt.
p.s.: Lees het eerste fragment op de site van WB Fantasy. 
p.p.s: Het Alice in Droomland syndroom is een echt syndroom. Iets wat de auteur in zijn dankwoord ook aangeeft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten