Sterke vrouwelijke personages

De tijd dat vrouwelijke hoofd- of bijpersonages wegkwijnen na een tegenslag is voorbij (ik tel Twilight voor het gemak even niet mee). Het doet me goed om boeken te lezen waarin vrouwelijke personages zoals Katniss Averdeen (de Hongerspelen) en recentelijk ook Katsa ('De gave van Katsa'), hun tanden laten zien. Dat wil niet meteen zeggen dat ze als een woeste Amazone worden omschreven en alles en iedereen neer maaien die ze tegenkomen. Nee, een sterk personage is immers van zoveel meer afhankelijk dan sterke fysieke eigenschappen. Het personage groeit met vallen en opstaan, of er is sprake van een aangeboren opstandigheid zoals bij Arya uit Game of Thrones.

Enkele voorbeelden:

Jane Eyre: nee, meneer Rochester (leugenachtige (*$%^), ik ga mijn principes niet overboord gooien alleen maar omdat ik van je hou. Ik ben ik, en zo blijf ik. Doei.

Hermione Granger: Harry Potter en Ron waren elk boek minstens een keer doodgegaan zonder haar.

Katniss Everdeen (de Hongerspelen): Survivor pur sang.

Éowyn (Lord of the Rings): Laat zich niet in een prinsessenkeurslijf stoppen, maar neemt het zwaard op.

Lisbeth Salander (The girl with the Dragon tattoo): Hacker, met fotografisch geheugen, een traumatische jeugd en toch zichzelf staande houdende. Dit is kracht.

Arya (Game of Thrones): Uitleg onnodig lijkt me.

Daenerys Targaryen (Game of Thrones): van onderdrukt en verkocht door haar broer tot een pittige koningin.

Scarlett O’Hara: Weigert zich te houden aan de sociale beperkingen en conventies van haar tijdsgeest.
 
Celie (The Color Purple): Celie groeit uit van mishandeld, misbruikt, verkracht tot een personage die zichzelf bevrijdt.

Morgan le Fay: ok, ze is misschien niet 's mans beste vriend, maar laten we eerlijk zijn. Merlijn en Arthur konden haar niet of nauwelijks in bedwang houden. Pure vrouwelijke kracht.

Katsa (De gave van Katsa): de recensie spreekt voor zich.

Sookie Stackhouse (True Blood): Neemt haar eigen beslissingen.

Xena: geen personage uit de literatuur, maar gewoon mijn favoriet.

Vooral in het Young adult en Fantasy genre wemelt het tegenwoordig (gelukkig) van opstandige, koppige vrouwelijke personages die niet op hun mondje zijn gevallen. Een mooie ontwikkeling, want 3 maanden zwaar emo uit het raam staren omdat een vampier je heeft gedumpt, is toch echt niet gezond.

Wie is jouw favoriete vrouwelijke personage?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten