Boekrecensie: Rune, Eerste boek

Tijdens een bibliotheekbezoek waarbij ik o.a. op zoek was naar nieuw fantasymateriaal, viel mijn oog op Rune van Adrian Stone. De titel en omslag trokken gelijk mijn aandacht, dus die ging mee. Op de achterkant las ik dat het eigenlijk een vervolgverhaal is op de Duivelstrilogie van Stone, maar ik heb begrepen dat het afzonderlijk goed te lezen is, wat ook inderdaad het geval bleek.

Stone heeft een heldere, mooie, gedetailleerde schrijfstijl waardoor je de omgeving van de personages direct voor je ziet. Het verhaal begint met een priesteres die als slavin een loopplank wordt afgesleurd. Je weet dat haar geen vrolijke dingen te wachten staan, al helemaal niet als je direct in contact komt met priesters. Niks is zo gevaarlijk als een (religieuze) fanatici, dus er schieten al gelijk diverse interessante scenario's door je hoofd.

Twee puntjes:
Over Rune zijn al verschillende recensies geschreven en ik zal dan niet zozeer ingaan op het verhaal, maar wel op de personages. Er waren slechts 2 dingen die ik opmerkelijk en enigszins onlogisch vond, en dat was 1. de keus die de harempriesteres tegen het einde maakt. 2. dat het (uiterst gevaarlijke) boek van Marak Viervinger zo makkelijk kon worden gestolen.

Personages:
Ik voelde direct afschuw voor het hoofdpersonage Ghelan. In mijn ogen was hij zwak, zonder ruggengraat en eerlijk is eerlijk, ik mocht hem totaal niet. Het was soms zelfs zo erg dat ik verder wilde bladeren als ik zijn naam zag staan, omdat ik hem niet uit kon staan. Ernstig genoeg (en ik weet niet wat dit over mij zegt) begon ik hem pas te 'mogen' toen hij een serie bijzonder gruwelijke moorden pleegde. Pas tegen het eind begreep ik pas dat ik het gewend ben om in fantasy verhalen te beginnen met iemand die een nobele inborst heeft en klaar wordt gestroomd om de 'held' te worden. Ghelans groei zit veel subtieler en ingenieuzer in elkaar. Hoe het met hem afliep zag ik niet aankomen, terwijl ik er toch prat op ga dat ik plotwendingen min of meer kan raden. Een briljante oplossing, die pas 'voor de hand ligt', als je het gelezen hebt. Ik ben reuze benieuwd of hij zijn groei in Rune 2, die binnenkort uitkomt, door zal zetten.
De zwaardmeester Hotar mocht op meer sympathie van mij rekenen, hoewel het zelf eigenlijk geen sympathieke man is (ik heb nooit gezegd dat ik logisch ben - ben en blijf tenslotte een vrouw).

De 'foute' Godkeizer Danobe:
De grote antagonist van het verhaal is toch wel de Godkeizer Danobe die iets weg heeft van de Perzische koning Xerxes uit de film 300, maar dan net een tikje minder goddelijk. Ja, hij is de bad guy, en ja ik vind hem een geweldig leuk duister personage. Zoals ik al eens eerder heb vermeld, zijn 'goeie' bad guys vaak interessanter dan het hoofdpersonage. 

Rune 2: De Eerste God (release september 2012).
De omslag van Rune 2 vermeldt:

"De waanzinnige Godkeizer van Kadish regeert met meedogenloze hand en benut de ongekende macht die de Achtste Rune hem verschaft ten volle."

Ik weet niet of hiermee wordt bedoeld dat Danobe krankzinnig gaat worden, of dit al in Rune 1 wordt verondersteld te zijn. Momenteel vind ik namelijk dat hij het best goed doet. Het is nu eenmaal logisch en hartstikke realistisch dat iemand met onmenselijke macht hier ook onmenselijk gebruik van maakt. Macht corrumpeert en Danobe handelde in Rune 1 niet anders dan van een man in zijn positie verwacht mag worden.

Hoe het verder zal gaan in Rune 2: de eerste God? Ik heb natuurlijk zo mijn verwachtingen, maar hoop vooral wederom verrast te worden en... ja, ergens hoop ik ook dat de keizergod niet roemloos ten onder gaat.Geen opmerkingen:

Een reactie posten