Boekrecensie Zeven kleine criminelen

Zo nu en dan kom je een boek tegen met een verhaal dat anders is dan andere verhalen, zoals Zeven kleine criminelen van Christian Frascella. Toen ik de eerste zin van de beschrijving las "Ze waren allemaal ongeveer twaalf jaar oud toen ze besloten de plaatselijke bank te beroven", wist ik; dit boek moet ik lezen.

Zeven onafscheidelijke vrienden hebben allemaal zo hun eigen redenen waarom ze een bank willen beroven. De een droomt om onder het juk van zijn dictatoriale vader uit te komen, de ander heeft er genoeg van om bont en blauw te worden geslagen door zijn broer. Er is slechts een probleem; net als ze hun plan willen uitvoeren duikt de legendarische crimineel De Mexicaan ineens op...

Dit boek verveelt niet. Het verhaal wordt vanuit diverse oogpunten verteld waardoor je een all over beeld krijgt van het Italiƫ in de jaren '80. De auteur geeft iedere tiener een eigen stem en leven, waardoor je meteen weet wie hij bedoelt wanneer een bepaalde levensomstandigheid wordt geschetst. Het enige wat ik me soms moest voorhouden was welke naam ook alweer bij welke situatie hoorde.

Zeven kleine criminelen is een ontzettend geestig boek vol verrassingen, waarbij duidelijk is dat de schrijver niet steeds voor de gemakkelijkste uitweg voor De Zeven heeft gekozen. Je weet gewoon dat deze overval niet helemaal goed kan gaan, en de aanloop er naar toe is dan ook een achtbaan vol interessante kronkels. Humor, verdriet, angst, pijn, barre leefomstandigheden, grotere dromen dan hun lengte, maar o zo mooi beschreven.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het leukste, meest intimiderende personage die een boek voor zichzelf zou moeten krijgen: De Mexicaan. Een absolute aanrader.Geen opmerkingen:

Een reactie posten