Blauwe Ogen. Thriller met krankzinnige personages en plotwendingen

Literaire thrillers zitten niet in mijn normale comfort zone van boeken die ik lees. Maar verandering van spijs doet eten, en dus begon ik aan Blauwe Ogen van Joanne Harris. 

Ik kan me de laatste keer dat ik een boek met zulke zieke personages heb gelezen niet herinneren. De letters op de omslag zeiden Literaire thriller, het plaatje zei creepy jongen, en de achterflap luidde als volgt:

Op internet kun je worden wie je wilt zijn...

Er was eens een weduwe met drie zoons genaamd Zwart, Bruin en Blauw. Zwart was de oudste, humeurig en agressief. Bruin was de middelste, timide en saai. Maar Blauw was moeders lieveling. En hij was een moordenaar.


Recensie:
Dit boek staat momenteel op #1 in mijn favoriete boeken van 2012. Er zit spanning in, bedrog, haat, nijd, liefde, een Oedipuscomplex van astronomische gehalte en prachtige zinnen die het verhaal voeren naar een onverwacht eind. Niet een keer, maar zelfs twee keer verandert mijn beeld van de werkelijkheid van hetgeen ik lees.

Het verhaal is opgebouwd als een weblog, een blog dus, en bij ieder hoofdstuk lees je uit wiens gezichtspunt het wordt geschreven, in wat voor 'mood' die persoon is en naar welk nummer die persoon luistert. 

Blue Eyed Boy - waar de titel naar is vernoemd - houdt een blog bij en beschrijft daarin een moord. Uiteraard is alles fictief - toch? - en zijn volgers reageren daar ieder op hun eigen manier op. Zijn leven wordt langzaam aan voor je ontrafelt, maar het blijft een opgave om te ontdekken wat nu fictie is en wat werkelijkheid. Net als je denkt het geheim en de ontknoping van het verhaal ontdekt te hebben, neemt de plot een zijweg die je met open mond achter laat.

Favoriete citaat:
Er waren er gewoon te veel om bij te kunnen houden. Iets dat me niet vaak overkomt, maar me wel zover heeft gekregen om deze boek op mijn 'to buy' lijstje te droppen. Toch heb ik er een uitgekozen.
"Maar liefde is een verraderlijk dier, iets wat door zijn aard ingrijpend verandert: zij maakt van de arme een koning voor een dag en van de meest opvliegende persoon een toonbeeld van stabiliteit; zij is een kruk voor wie zwak is en een schild voor wie laf is, althans tot het opwindende eraf is."
Personages:
Het mooist aan dit verhaal is dat er geen enkel saai, alledaags personage in voorkomt die er werkelijk toe doet. Nee, iedereen draagt zo zijn eigen demonen mee uit het verleden die als een duveltje uit een doos opspringen. Het verhaal leest naar een duidelijk eind toe en is als een trap naar boven, waarbij je een idee hebt van wat je op de top van de piramide aan gaat treffen, maar ergens wil dat de personages die laatste stap niet nemen.

Het einde:
Ik vraag me af of ik de enige ben die het niet aan zag komen...


2 opmerkingen:

  1. Oh, dat boek klinkt gaaf! Die ga ik toevoegen aan mijn to be read stapel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Doe dat, en laat vooral weten wat je van het einde vond!

    BeantwoordenVerwijderen