Boekrecensie De geheime boekenclub. De legendarische bibliotheek van Ivan de Verschrikkelijke!

De geheime boekenclub van Gayle Lynds opent met de opmerking dat bibliotheken gevaarlijke plekken zijn. Snel erna duik je in een scene waar de crème de la crème van de literaire geïnteresseerden bijeen zit in de legendarische Gouden Bibliotheek. Er gebeurt een moord en voor je het weet duik je in de Da Vinci Code-achtige settings.

Het mooiste van het verhaal? De mythische Gouden Bibliotheek uit Byzantium heeft echt bestaan. Volgens sommige believers bestaat het nog steeds.
Beschrijving:
450 jaar geleden verdween de beruchte bibliotheek van Ivan de Verschrikkelijke... maar één manuscript van onschatbare waarde vindt plots zijn weg naar de openbaarheid. Eva Blake, een getalenteerde historica, wordt onverwacht door de CIA gerekruteerd om op zoek te gaan naar de verdwenen bibliotheek. Ze is nog maar net van die verrassing bekomen als ze met de dood bedreigd wordt en op de vlucht moet slaan.

Recensie:
Het verhaal is erg interessant en zal bij iedere boekenwurm aanslaan. De auteur is namelijk gedoken in de geschiedenis van de legendarische gouden bibliotheek van Ivan de Verschrikkelijke die manuscripten bevat die men tegenwoordig als verloren beschouwt. De informatie over deze manuscripten, gemixt met interessante citaten is erg leuk om te lezen. Gedurende het verhaal word je meerdere malen op dergelijke zaken getrakteerd.

Wat weer tegenvalt is de verhaalopzet, die bij alle thrillers exact hetzelfde schijnt te zijn. Het begint met een moord, dan een onverwachte expert die iets met het onderwerp te maken heeft, en de gespierde ex CIA, FBI man die de expert te hulp schiet. Uiteraard reizen ze de wereld rond op zoek naar aanwijzingen om een complot te ontmaskeren, en vliegen hen tussendoor de kogels om de oren. Uiteraard worden er tussendoor ook nog terroristen vermoord, en bekeert een legendarische huurmoordenaar zich tot het goede (?). Heel erg voorspelbaar, jammer genoeg.

Wat wel weer leuk is, is het personage van Eva Blake. Zij is namelijk niet de standaard expert historicus die onverwacht in een maalstroom van actie wordt meegesleept, maar ze komt vers uit de gevangenis. Eva is dan ook het personage die het boek draagt, en voor de nodige verrassende plotwendingen zorgt. 

Het verhaal leest als een filmscenario en is vrijwel hetzelfde als ik in zoveel andere thrillers heb gelezen.  Bonus is gelukkig het nawoord van de auteur waarin een geschiedvertelling is opgenomen over de Gouden Bibliotheek. Dat, met de historische feiten die in het verhaal zijn gedoseerd, maakte het toch de moeite waard.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten