Boekrecensie, Een weeffout in onze sterren

Het eerste dat me in een boek aantrekt is de omslag. Als die me aanstaat lees ik in de regel de achterflap. In dit geval trok de volgende zinsnede mijn aandacht:
Time Magazine: "(...) Het is jaren geleden dat deze doorgewinterde recensent bij een boek tranen heeft gelaten, maar ik geef toe dat ik hierbij heb gehuild."
Zelden heb ik een boek gelezen waarbij ik me zo verbonden voelde met wat een eerdere recensent heeft opgemerkt. Een Weeffout in onze sterren is humor, tragiek, overlevingsdrang, liefde en fatalisme vanuit het oogpunt van een terminaal zieke tiener.

Beschrijving:
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Recensie:
Dit is het eerste boek dat ik van John Green heb gelezen, maar zeker niet het laatste. Hazel vertelt in een ik-vorm op een manier alsof ze direct tegen jou praat. Ze is een tiener met een geest die te oud is voor haar leeftijd. Iets wat niet zo verbazingwekkend is gezien de slopende ziekte waar ze al jaren mee te kampen heeft. Toch vindt de auteur een manier om het beladen onderwerp van kanker humoristisch weer te zetten. Er waren gewoon delen waarbij de gedachtegang van Hazel mij deed lachen. De manier hoe zij de wereld ziet, hoe zij door blijft vechten en de liefde vindt maar het afweert, haar reis naar Amsterdam om haar favoriete auteur te ontmoeten. Bovenal echter haar drang om te leven, hoewel ze al lang geleden heeft geaccepteerd dat zij nooit oud zal worden.

Ik heb Een weeffout in de sterren in twee dagen uitgelezen. Dit kwam deels doordat het verhaal in een erg prettige leesstijl is geschreven, maar grotendeels omdat ik het gewoon niet weg wilde leggen voor ik wist hoe het afliep met Hazel en Gus.

En ja... ik geef het toe, ook ik heb een traan gelaten.
 

2 opmerkingen:

  1. Klinkt erg aangrijpend. Komt zeker op mijn leeslijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook heel erg moeten huilen om dit boek. Manlief kwam zelfs even vragen wat er aan de hand was en ik dus: 'Het is zooo zielig!' door mijn tranen heen.

    BeantwoordenVerwijderen