Boekrecensie Zwarte Sylvester

Het leven van een alleenstaande vader neemt een dramatische wending als blijkt dat zijn tienerzoon Sylvester ongeneeslijk ziek is. Rufus, een huis-tuin-en-keukengigolo en amateur standup-comedian, doet er vervolgens alles aan om de laatste wens van Sylvester in vervulling te laten gaan: 'Pap, ik wil de geschiedenisboeken ingaan als Zwarte Sylvester, de allergrootste seriemoordenaar van Amsterdam en omstreken.

Ok, een boek met een dergelijk onderwerp kon ik gewoon niet laten liggen. Een blik op de achterflap en ik was verkocht. Was het verhaal ook zo goed en origineel uitgewerkt als de verwachting die het bij mij had gewekt?
  
James Worthy kan schrijven, dat is een ding dat zeker is. Niet alleen gebruikt hij de taal heel handig, dat gewoon juweeltjes van oneliners bevat, maar is het ook een origineel verhaal dat ook maatschappelijke issues (al dan niet opzettelijk) aan de kaak stelt. Het opent heel sterk, met de zelfmoord van Sylvesters moeder en hoe de vader daar mee omgaat. Oftewel zijn woede om het feit dat zij hen alleen heeft gelaten waardoor hij er enige dagen over doet om het lijk te melden. Het verhaal zet hiermee een toon voor wat er nog staat te gebeuren.

Het enige wat ik heb aan te merken is dat de beslissingen die Sylvester neemt, en de manier waarop hij praat, gewoon te volwassen overkomen voor een zeventien jarige. Ook dat vrijwel iedereen om hem heen zijn moorden en beweegredenen min of meer lijkt te accepteren komt wat vreemd over. Al met al was Zwarte Sylvester een reden om ook het debuut van James Worthy op te nemen in mijn to read list.

 

1 opmerking:

  1. Ik heb al vaker lovende recensies gelezen over het boek, maar op de een of andere manier heeft het verhaal me nooit echt aangesproken. Toch ben ik nog wel van plan om het eens te lezen als ik het tegen kom in de bieb.

    BeantwoordenVerwijderen