Het belang van proeflezers

Zoals J.K. Rowling al zei 'de meeste schrijvers schrijven om gelezen te worden'. Het moment dat wat je geschreven hebt voor het eerst naar je testlezer(s) gaat is echter doodeng. Althans, dat was het voor mij. Ik wilde echter dolgraag een idee krijgen of ik niet de enige was dat ik er iets moois van had gemaakt. De verhaallijn, mijn personages, schrijfstijl en het fantastische avontuur dat in mijn fantasie leeft, kon natuurlijk ook alleen in mijn hoofd zitten. Wie weet was het wel prut?

Dit waren de gedachten die nu alweer meer dan een jaar geleden door mijn hoofd gingen toen ik mijn (onafgemaakte) fantasy manuscript van Sleutels van Chaos hoofdstuk voor hoofdstuk naar mijn proeflezers stuurde. Het was dan ook een verademing toen ik erg positief, maar hier en daar ook kritisch commentaar kreeg van mijn twee proeflezers. Het is goed om te weten hoe een lezer een verhaal ervaart dat tot op dat moment alleen maar in mijn hoofd leefde. Wat vinden ze goed? Wat vinden zij slecht? Met welke personages leven zij het meest mee?

Deze week kwam er een proeflezer bij voor de young adult Amber. Een (erg welkome) mannelijke lezer. Ik heb ontdekt dat m.n. dankzij Twilight mannen wat bevooroordeeld zijn bij alles dat naar young adult neigt. Het was een welkome verrassing om te ontdekken dat mijn vrouwelijke proeflezer een nieuwe proeflezer ergens had opgeduikeld. Ze hebben zich samen door ca. 380 pagina's heen gelezen terwijl ze o.a. notities maakten bij delen die zij goed vonden, humor die ze konden waarderen, geheime boodschappen die zij meenden te hebben ontdekt, maar ook mopperend over mijn (hier en daar) verkeerd komma gebruikt in een grammar-nazi modus. Ze houden me in ieder geval goed scherp!

Ik had in beginsel de laatste 2 hoofdstukken niet meegestuurd. Dit, om het spannend te houden, maar aangezien het onvoltooide manuscript op een nogal cruciaal moment eindigde, kreeg ik het commentaar dat ze alles MOESTEN lezen. Toen ik die dan toch opstuurde kreeg ik twee heel verschillende, erg leuke reacties vol emotie, en dat was de kroon op mijn werk. Te horen dat Amber een verhaal is dat maakt dat 'je gewoon door moet lezen' is super motiverend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten