Verlaten - Michael Grant (Gone serie)

Tijdens een doodgewone schooldag ziet de 14-jarige Sam tot zijn verbijstering zijn leraar pal voor zijn ogen verdwijnen. Zomaar ineens… weg! Algauw blijkt dat iedereen die ouder is dan 15 jaar op hetzelfde moment is verdwenen. Bovendien is er een ondoordringbare barri√®re rond de stad opgetrokken, waardoor internet, televisie en mobieltjes geen enkel signaal meer ontvangen. Een enorme chaos breekt uit. Een dystopie is geboren...

Het eerste deel van de Gone serie van Michael Grant is spannend, intrigerend, en deed me zelfs denken aan de epische serie Lost.
Hoofdpersonage Sam lijkt op het eerste gezicht een doodnormale tiener. Hij is wat terug getrokken, houdt van surfen en heeft maar een echte vriend. Een aantal jaren geleden heeft hij ooit alle inzittenden van de schoolbus gered, toen de chauffeur onwel werd, en daarmee een reputatie opgebouwd waardoor men naar hem opkijkt. Wanneer de volwassenen verdwijnen en er overal chaos uitbreekt redt hij iemand uit een brandend gebouw. Sam heeft leiderscapaciteiten en iedereen kijkt naar hem om hen aan te voeren, maar Sam voelt daar absoluut niks voor.

Het duurt niet lang of er komt een groep leerlingen uit een nabijegelegen privéschool onder het mom van 'we moeten samenwerken', hetgeen echter resulteert in de eerste stappen van een dictatuur. Vanaf dit moment komen er vaker Lord of the flies momenten voor die in een heerlijk modern verhaal zijn gestopt vol fantasyelementen.
Deze serie zal ongetwijfeld op het witte doek verschijnen, al hoop ik meer op een serie zodat de personages en verschillende verhaallijnen beter uit verf komen.

Sam is niet het enige personage dat gevolgd wordt. Er zijn meerdere subplots en subpersonages waardoor het verhaal van meerdere kanten wordt belicht en je een mooi totaalbeeld krijgt. De personages zijn erg realistisch weergegeven en bijzonder goed beschreven waardoor ik ze gelijk goed uit elkaar kon houden. Sommige verhalen hebben zoveel personages die qua naam of uiterlijk op elkaar lijken dat ik er weleens in verdrink, maar dat was hier niet het geval.

Ik begon met een bepaalde verwachtingen te lezen, en veel daarvan kwamen uit, maar hier en daar werd ik toch verrast omdat er veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Er is namelijk ook een kwaad aanwezig....  Een die voor zover mogelijk nog meer vragen oproept dan ik al had. Een aantal vragen zijn beantwoord, een hoop zijn nog open gebleven, dus ik kijk halsreikend uit naar de vervolgdelen. 
1 opmerking:

  1. Dit is een van mijn favoriete series, het heeft inderdaad wel wat weg van Lost.

    BeantwoordenVerwijderen