Allemaal dood, Sookie Stackhouse roman

Uit de enorme hoop vampiersromans zijn de romans van Charlaine Harris absoluut mijn favoriet. Niet alleen hebben ze een volwassen inslag, maar ze zitten vol humor, originaliteit en daarbij is Harris een van de pioniers van het genre, want haar Sookie Stackhouse romans werden gepubliceerd voordat Twilight een hype werd. Allemaal dood is alweer het zevende deel uit de Southern vampire diaries (verfilmd als True Blood) en een van mijn favoriete delen. Enige voorkennis is dus wel nodig, en mocht je nog niet aan deze serie begonnen zijn start dan voor de juiste volgorde met deel 1, Date met de dood.

Beschrijving:
Op verzoek van de vampierkoningin van Louisiana bezoekt Sookie een belangrijke vampierconventie. Zij wordt namelijk beschuldigd van de moord op haar koning. Bovendien is haar machtspositie ernstig verzwakt als gevolg van de chaos die orkaan Katrina aanrichtte. Sookie weet dat Sophie-Anne onschuldig is, maar veel van haar onderdanen zijn haar liever kwijt dan rijk. Als het Verbond van de Zon onverwacht de conventie verstoort, is Sookie genoodzaakt partij te kiezen. Waar zal ze voor kiezen? Mens of vampier?

Recensie:
Dit deel is erg spannend, spannender dan de voorgaande en ook leuker doordat de relatie tussen Sookie en mijn favoriete vampier Eric Northman eindelijk een vorm krijgt. Met 'een vorm krijgt' doel ik absoluut niet op het feit dat Eric ineens een ridder op het witte paard blijkt te zijn, integendeel, hij is nog steeds zijn eigen vrolijke, opportunistische zelf. Wanneer Sookie's bloedband met Eric versterkt wordt merkt Eric echter dat ook hij niet lijdzaam toe kan kijken wanneer Sookie in gevaar verkeert. Iets dat hem zelf nog het meest verbaast. 

Allemaal dood zit vol intriges, interessante personages waaronder de vampierskoningin die een vrij grote rol speelt en haar menselijkheid al duidelijk zo goed als kwijt is. De onderlinge relaties tussen mensen, vampiers en al het overige dat rondhuppelt maakt dit meer dan duidelijk. Sookie wordt nog steeds slechts geduld omdat ze haar gave handig vinden. Verder is zij net zo goed een 'onderdaan' van de vampierskoningin als ieder ander wanneer het er op aankomt. Dit maakt de onderlinge relaties gewoon erg realistisch. De vampiers zijn weliswaar uit de kast gekomen en leven nu onder de mensen, maar dat wil niet zeggen dat zij zich op gelijke voet met de mensen zien staan.

De relatie tussen mensen en vampiers bereikt hier een hoogtepunt tegen het eind. Het sluimerend monster van de onverdraagzaamheid genaamd Het verbond van de zon, is anti alles dat bovennatuurlijk is, en vampiers prijken boven aan hun zwarte lijst. Het zijn dus niet alleen de vampiers die bezig zijn moordcomplotten ten uitvoer te brengen.

En 's werelds bekendste serveerster, Sookie Stackhouse? Zij wordt weer heen en weer geslingerd tussen goed en kwaad, angst voor de verdere ontdekking van haar gave door zowel vampiers als mensen. Leuk detail is dat het vanuit haar oogpunt enger is om door mensen ontdekt te worden dan door de ondoden.

Allemaal dood heeft actie, sensatie, humor, zinderende scenes en gewoon ontzettend interessante personages die ook dit deel weer de moeite van het lezen waard maken.

  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten