De plaza van S.L. Grey

De Plaza van S.L. Grey is een van de meest originele boeken die ik de laatste tijd heb gelezen. Wanneer ik een boek oppak leest ik vaak de eerste paar regels om een idee te krijgen van de schrijfstijl en of die mijn interesse wekt zoals de achterflap. Zodra je op de helft van de pagina bent van de Plaza heb je al door dat het hoofdpersonage niet bepaald sympathiek is, en er iets grondig mis is met haar. Daarna wil je alleen maar doorlezen...
Beschrijving:
Rhoda, een Zuid-Afrikaanse twintiger met een verminkt gezicht, neemt haar oppaskind mee naar een winkelcentrum om drugs te scoren. In de boekhandel raakt ze hem kwijt. Wanhopig sleurt ze Dan, de nerdy medewerker van de winkel, mee op een zoektocht door het labyrint. Dwalend achter de coulissen van de Plaza komen ze in een op het eerste gezicht aantrekkelijke, parallelle werkelijkheid terecht waar de klant meer dan koning is, maar algauw weten ze niet meer of ze nu moeten maken dat ze wegkomen of blijven.
Recensie:
Het verhaal is om en om geschreven vanuit het oogpunt van een van de hoofdpersonages; Rhoda en Dan. Rhoda is een van de meest aparte personages die ik tegen ben gekomen tot zover. Ze is absoluut niet typische 'mooi, verleidelijk, onschuldig' meisje/vrouw die je vaak tegenkomt. Ze heeft een verminkt gezicht, ze is drugsverslaafd en ze scheldt en tiert er op los. Dan, aan de andere kant is juist zo introvert alles behalve een held. Toch eindigen deze twee samen in een parallel universum, namelijk in de Plaza achter de Plaza. Hier worden consumenten werkelijk gedwongen to shop til you drop.

Aan de ene kant gaat het verhaal over twee zeer onwaarschijnlijke personages die met elkaar in aanraking komen. Twee mensen die elkaar normaal gesproken niet eens zouden zien of staan. Dit is overigens hetgeen dat het boek overeind houdt; de interactie tussen Rhoda en Dan. Daarnaast merk je dat beide personages tegen het eind een vrij radicale verandering hebben doormaakt, zonder dat dit gekunsteld overkomt. Aan de andere kant is het verhaal een regelrechte aanval op het consumentisme.

Het is jammer dat halverwege het verhaal de initiƫle spanningen en angsten wegebben. Toch ben ik blij dat ik het gelezen heb, want de Plaza is een geval apart, alleen al kennis maken met het personage Rhoda was een mooie ervaring.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten