Stad van de dromende Boeken. Bizar avonturenroman over boeken

Een boek over boeken. Op een andere manier kan ik het niet beschrijven. De stad van de dromende boeken van Walter Moers is een ode aan de literatuur, lezen, de angst voor het lege vel en boeken in alle vormen en maten.

Beschrijving:
Als de peetvader van de jonge dichter Roelant Sagehouwer sterft, laat hij zijn beschermeling een manuscript na. Dit manuscript is zo goed dat alle andere boeken erbij verbleken. Sagehouwer, een lintworm (dinosauriër), ziet zich gedwongen om de schrijver van dit manuscript te vinden. Het spoor leidt naar de Stad van de Dromende Boeken. Als hij de stad betreedt is het alsof hij de deur van een gigantische boekhandel opentrekt. Eens in de klauwen van deze op boeken verzotte stad raakt hij steeds dieper verstrikt in de labyrintische wereld, waarin lezen een reëel gevaar is, meedogenloze boekenjagers op bibliofiele schatten azen, en de mysterieuze Schaduwkoning heerst.
Recensie:
Die Welt roemde dit boek als “de grootste en mooiste liefdesverklaring aan het lezen en de literatuur”, en ik kan het zelf niet beter omschrijven. Alles in dit boek gaat over de literatuur. Bijtende boeken, slapende boeken, treurende boeken, aan lager wal geraakte schrijvers wiens dromen zijn vervlogen, boekhandelaren in vreemde, gevaarlijke en 'gouden' boeken. In deze wereld gaat Sagehouwer op zoek naar de schrijver der schrijvers. Een voornemen dat zijn leven in gevaar brengt en hem kennis laat maken met ontzettend bizarre wezens waarvan sommige hem naar het leven staan en anderen weer uit moeilijkheden helpen.

Leuk detail is dat de Walter Moers ook gebruik maakt van de bladspiegel om teksten te benadrukken of af te zwakken. Zo heb je zwarte pagina's of pagina's met slechts herhaaldelijk 1 zin er op. Dit is fantasy op literair niveau en haalt wat betreft vreemde boeken wel mijn top 10.

Gedurende Sagehouwers reis wil je eigenlijk maar een ding weten; wie is de schrijver van het manuscript der manuscripten en wat staat er in? Of deze vragen beantwoord worden moet je zelf maar ontdekken!

Bijzonderheden: Op de site van de uitgever kun je een fragment vinden.

2 opmerkingen:

  1. Wauw, klinkt helemaal als my kind of book.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een apart boek en niet bepaald mijn gebruikelijke genre, want ik heb eigenlijk niks met literatuur, maar ik vond deze echt de moeite waard. Hopelijk kun jij het ook waarderen :) (verandering van spijs doet eten enz)

    BeantwoordenVerwijderen