Foute mannen. The Vampire Diaries: Klaus!

De populariteit van een serie is naast het plot afhankelijk van de hoofdpersonages. Mannen vereenzelvigen zich vaak met de held en vrouwen met de heldin. Wat nu als een serie meer of interessantere 'slechterikken' heeft dan helden? Foute personages maken nu eenmaal sublieme personages.

Deze week in de spotlights: the Vampire diaries, oftewel de serie waarvan de heldin, de lieflijke Elena Gilbert, me bijna in slaap doet vallen, maar de mannelijke personages de show stelen.

The Vampire Diaries is een van die series die gemaakt wordt door de antagonisten, in dit geval gaat vandaag de aandacht uit naar bad ass Klaus.


Voor degenen die het nog niet weten. De Vampire Diaries gaat over een mens en twee broers die verliefd worden op dat mens. O ja en die broers zijn vampiers. Een vrij klassiek verhaal wellicht, maar dat mag de pret niet drukken. Het minder perfecte broertje, Damon, trakteert je namelijk op leuke sacrastische/hatelijke oneliners waardoor ik ben blijven plakken aan deze serie die men vooral in de eerste paar seizoenen trakteerde op wekelijkse feesten. Er gaat iemand dood, maar niks aan de hand, er was weer een of ander vrijwilligersfeest. Gelukkig is dat deel wat minder geworden en dat met name door de nieuwe Big bad in town, Klaus.

Klaus Mikaelson:
Een van de ergste bad guys van het moment is de oppervampier Klaus. Klaus is een hybride geval. Behalve vampier is hij ook weerwolf, maar niet van het soort dat dood gaat door zonlicht of zilveren kogels. Hij is vrijwel onverwoestbaar en vind het nodig dat iedereen dat weet. Wat heb je immers aan kracht als men niet erkent dat jij de alpha bent door voor jouw wil te buigen? Als je eigen ouders hun best doen om je te vermoorden weet je dat je niet geliefd bent.

Klaus is ongelooflijk egocentrisch. De wereld draait om hem en alles en iedereen is bedoeld om hem te dienen. Hij deinst nergens voor terug om zijn zin te krijgen en draait er zijn hand niet voor om om zijn familieleden letterlijk een mes in het rug te steken en ze in een doodskist op te slaan. Toch heeft ook hij zo zijn charmes. Klaus is namelijk niet perfect. Daarmee bedoel ik dat hij niet de perfecte bad guy is. Terwijl Elena zwelgt in een martelaarschap en continue zichzelf wil opofferen voor alles en iedereen omdat haar personage zo ongelooflijk onzelfzuchtig is, weet Klaus precies wat hij wil en is hij bereid om er alles voor te doen. Onder zijn dikke huid ligt echter een grote angst, zijn drijfveer. Klaus is bang om alleen te zijn. Daarbij komt dat hij inmiddels, voor zover mogelijk bij hem, gevoelens heeft ontwikkeld voor Caroline waardoor ook zijn ivoren toren barsten begint te vertonen. Iets dat hem eigenlijk alleen maar onweerstaanbaar maakt. Is hij dan alleen maar slecht? Nee, zijn personage is gelukkig niet zo eendimensionaal zoals bij een groot deel van de rest van de cast. Klaus toont naast narcisme en andere karaktefouten een enorme loyaliteit jegens zijn familie. Ok, ik moet wel toegeven dat het zijn eigen versie van loyaliteit is, maar op zijn eigen manier geeft hij ook om degenen die hij honderden jaren in een doodskist kan stoppen wanneer ze hem irriteren.

Inmiddels hebben de makers van de Vampire Diaries zoveel vertrouwen in Klaus en zijn familie dat hij zijn eigen spin-off krijgt; the Originals.
 
Je kunt van alles zeggen over Klaus, maar een ding staat vast; hij is nooit saai! 


Favoriete citaten van Klaus:

Caroline: How did I become the bad guy?
Klaus: Let me get you a drink. And I'll tell you all about being the bad guy.

Klaus: Truth be told, I'm as evil as it gets.

Klaus: I don't have to prove anything, love. I am the alpha male.

Caroline: Are you going to kill me?
Klaus: On your birthday? Do you really think that low of me?
Caroline: Yes.


3 opmerkingen:

 1. De bad boys van TVD zijn voor mij ook de enige reden om te blijven kijken, maar geen enkele vampier kan tippen aan Spike :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spike was een geval apart inderdaad :D Nu je toch Buffy hebt genoemd kan ik overigens gelijk zeggen dat ik vind dat geen enkele serie in dat segment het momenteel haalt bij Buffy. Daar had je gewoon perfect op elkaar afgestemde personages en een echte heldin als hoofdpersonage.

   Verwijderen
 2. Ik hou van Damen, zo'n lekker ding!

  BeantwoordenVerwijderen