De hongerspelen trilogie

Precies op 8 maart, Wereldvrouwendag, heb ik De Hongerspelen trilogie uitgelezen. Het was een leuk toeval dat ik net op deze dag het verhaal las over Katniss Everdeen, een van de sterkste vrouwelijke literaire personages die ik tot nu toe heb leren kennen. Ik had tot ik de film the Hunger games had gezien nog nooit van Suzanne Collins of de trilogie gehoord, vandaar dat ik eerst een verfilming had gezien in plaats het boek te lezen. Normaliter lees ik eerst de boeken en bekijk erna een verfilming pas, omdat geen enkele film zo goed is als een boek.
Wat vond ik van deze trilogie?
Voor degenen die het verhaal nog niet kennen, de Hongerspelen gaat over het land Panem, dat na een burgeroorlog het enige land is dat is overgebleven in Noord-Amerika. Panem bestaat uit het welvarende Capitool en twaalf daaraan ondergeschikte, armoedige districten. Er worden jaarlijks Hongerspelen gehouden waarbij ieder district een jongen en een meisje tussen de 12 en 18 jaar moet leveren via een loting. Wanneer het zusje van Katniss Everdeen wordt uitgeloot, besluit zij in haar plek te gaan.
Recensie:
Het eerste dat me opviel is dat het verhaal zich vooral afspeelt in het hoofd van Katniss. Op deze manier krijg je een heel goed inzicht in haar gedachten en beweegredenen. Ze is absoluut geen girly girl type, maar juist een sterke, vastberaden meid die niet met haar gevoelens te koop loopt. Het begin van het verhaal heeft dus niet echt veel vaart, maar daar komt verandering in zodra de Spelen echt beginnen. Tot die tijd is het veel informatie die je op je afkrijgt over Panem en hoe de districten omgaan met het dictatoriale regime waar ze onder leven. Het kan overigens ook zijn dat ik het verhaal wat langzaam op gang vond komen omdat ik de film al gezien had en ik natuurlijk al wist wat er stond te gebeuren waardoor het verrassingselement weg was.
Het tweede deel, Vlammen, is toch wel mijn favoriet. Er is hier veel actie en de eerste vlammen voor een opstand tegen de onderdrukking beginnen zich te manifesteren. Het thema van de zwakkeren die in opstand komen tegen de sterkere tirannen heb ik altijd al een interessant onderwerp gevonden. Katniss Everdeen groeit duidelijk met ieder hoofdstuk en ontpopt zich tot een figuur waar rekening mee moet worden gehouden. Vooral aangezien ze haar eigen krachten niet eens kent. Ze behoort absoluut tot de categorie gevaarlijke vrouwen, maar dan een die als voorbeeld kan dienen.
De trilogie sluit af met Spotgaai. Zonder te veel te spoilen, kan ik wel toegeven dat deze niet geheel verliep zoals ik had verwacht, wat een groot pluspunt is. Ik had uiteraard een vermoeden met welke jongen Katniss zou eindigen (wat inderdaad zo verliep). Het ging me niet zozeer om haar love interest, maar om de manier waarop de revolutie zou verlopen en hoe men daar op reageert. Toen de geschiedenis zich leek te herhalen (mda een zekere vrouwelijke generaal) moest ik even lachen om de ironie van heel het gebeuren. Uiteindelijk heeft de auteur de keus gemaakt om niet te kiezen voor zwart/wit goed en kwaad, maar heeft ze ingespeeld op de menselijke natuur waarbij ze een duidelijk punt maakt. 

De Hongerspelen is een mix van dystopie, tirannie, jaloezie en kracht. Absoluut de moeite waard.Geen opmerkingen:

Een reactie posten