Filmrecensie The Grandmaster


Ip Man is een jonge, rijke man die extreem goed is in vechtsport. Hij doet er alleen weinig mee. Dan raakt hij op een dag verzeild in een veldslag waarbij hij zijn vechtkunsten wel moet gebruiken om er levend uit te komen. De meesters zijn verbaasd over de vaardigheden van Ip Man. Meester Kung en zijn dochter Kung Yi behoren tot de meesters en Kung Yi is zeer onder de indruk van deze nieuwkomer. Wanneer een hoge krijgsheer wordt vermoord door zijn eigen bewaker Yi Xian tian, doen alle meesters samen de belofte om tegen wil en dank Tian neer te halen.

Bovenstaand stukje is de beschrijving die Pathe geeft. De film zelf is gebaseerd op het leven van Yip Man, de leraar van de legendarische Bruce Le. De trailer belooft spectaculaire vechtscenes en veel actie. Als iemand die gek is op martial arts films kon ik het natuurlijk niet laten om deze film te zien! Voldeed the Grandmaster aan mijn verwachtingen?


De openingsscène is werkelijk spectaculair te noemen. De meester die het in de regen opneemt tegen een groep is gewoon een genot voor het oog en ik was wederom jaloers dat ik zelf niet al die vloeiende bewegingen kan maken.

Helaas maakt de rest van de film, en dan vooral de tweede helft, de belofte die uit de trailer volgt niet waar. Deze film is geen standaard martial arts film, dat wist ik en dat is ook niet erg. De acteurs spreken gewoon Chinees en het is dus (gelukkig) niet Engels gedubbed zoals je weleens ziet.
Toen ik de beschrijving las dacht ik dat het meer om een wraakverhaal ging en er gewoon meer actie zou volgen, maar wat er volgde was hier en daar een vechtscene (wel heel mooi dat weer wel) maar voor de rest veel drama, historie - het verhaal speelt zich af tegen de Chinees Japanse oorlog in de 20e eeuw - en Art house. Dus in dat opzicht was ik nogal teleurgesteld.

Voor de echte martial arts films liefhebbers raad ik dan ook eerder The Raid Redemption aan (mocht je die nog steeds niet gezien hebben). Deze film maakt alles wat het beloofd meer dan waar.

The Grandmaster is leuk en aardig als je meer van Art house films houdt met een oosters tintje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten