Vrees me - Tahereh Mafi

'Je kunt me niet aanraken,' fluister ik.
Ik lieg, maar dat zeg ik niet.
Hij kan me aanraken,
maar dat zal ik nooit vertellen.

Raak me alsjeblieft aan, is wat ik wil zeggen.
Er gebeuren dingen als mensen me aanraken.

Vreemde dingen. Slechte dingen. Dode dingen.

Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij.
Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

Vrees me van Tahereh Mafi had ik al een paar keer voorbij zien komen op diverse boekenblogs en toen ik het afgelopen week in de bibliotheek tegen kwam heb ik het maar gelijk meegenomen. Was ik ook even enthousiast?
Laat me beginnen met te vertellen dat je al vanaf pagina 1 direct in het verhaal valt. Dit riep veel vragen op en deed me verlangen om vooral door te lezen om te zien of mijn ideeën /vermoedens uit zouden komen. Juliette beland met een jongen in een cel en wanneer ze er uit worden gehaald verloopt alles in een stroomversnelling vol actie.

Vrees me is een dystopisch boek dat tegenwoordig een even populair genre is als vampierboeken bij young adults. Als je de Hunger Games kent dan weet je wat ik bedoel. Enige clichés moet je dus voor lief nemen, zoals het feit dat er vrij veel uit de dystopische film Equilibrium wordt gehaald, in die zin dat ook hier kunst en boeken worden vernietigd omdat dat mensen tot nadenken kan zetten (het doet nog steeds pijn als ik denk aan die scene dat ze daar de Mona Lisa verbrandden!). Het is algemeen bekend dat dictaturen niet van vrije wil en/of gedachten houden. Wat ik wel weer origineel vond was het feit dat Het Herstel voornemens is om de Engelse taal te vernietigen en zelfs de taal dus vanaf nul op te bouwen.

Tahereh Mafi heeft een prachtige prozaïsche schrijfstijl dat ontzettend beeldend is en je doet verlangen naar meer, steeds meer meer meer (zoals Juliette soms zou zeggen - soms iets te vaak). Het is vanaf het begin wel duidelijk dat het niet bij 1 deel kan blijven, daar moet nog gewoon te veel voor gebeuren en dat vind ik prima want ik ben ontzettend benieuwd naar hoe het verder gaat verlopen. Eerlijk gezegd ben ik het meest benieuwd naar de Big Bad, de licht psychotische Warner, oftewel het gezicht van het Herstel, de jongen die geobsedeerd is door Juliette. Hij was verreweg het meest interessante personage. Elk woord, elke zin, iedere interactie tussen hem en Juliette was gewoon zinderend en het was alsof ik naar een film keek in plaats van een boek las. Misschien is dat wel het grootste compliment dat ik de auteur kan geven; ze schrijft zo goed dat ik beelden zie in plaats van letters.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten