Schrijfperikelen & het eeuwige notitieboekje


Tijdens mijn studententijd kwam ik mijn tentamenperiode door met blikken energydrank. Die periode is inmiddels voorbij, maar dat wil niet zeggen dat ik geen deadlines en toestanden meer heb. Als je geen koffie lust en enigszins gezond wil drinken zijn de keuzes beperkt; aldus mijn keus voor Earl Grey en chocoladecake.

Amber ligt te sudderen bij de laatste redactie. Er wordt hard gewerkt aan de omslag van Amber en om het rond te krijgen voor het festivalseizoen begint. Is dit reden voor mij om op mijn lauweren te rusten? Je zou denken van nee, en toch heb ik de afgelopen weken zo goed als niks geschreven. The horror!


Wat heb ik de afgelopen weken dan wel gedaan? Nou, ik liep al een hele tijd rond met een nieuw verhaal dus ik heb pagina's en pagina's aantekeningen gemaakt, plotlijnen verzonnen, hier en daar een citaat neergepend en vooral dialogen uitgeschreven. Dat laatste is de manier waarop een verhaal zich bij mij ontwikkelt. Ik stel personages in bepaalde situaties voor en hoor ze als het ware vanzelf tegen elkaar praten. De een soms nog gemener, sarcastische of vermakelijker dan de ander. Heerlijk.

Van belang is om op het juiste tijdstip - wanneer een dialoog zich bijvoorbeeld in mijn hoofd ontwikkelt - dit op te kunnen schrijven. Ik heb dus tegenwoordig standaard een notitieboek in mijn tas die ik overal met me heen sleep. Zo kan er geen moment inspiratie verdwijnen. Nu is het echter inmiddels tijd om van mijn noterende luie kont af te stappen en echt te schrijven. Tijd voor nieuwe deadlines, al is het maar voor mezelf.

Heb je zelf schrijfambities? Regel #1; heb immer een notitieboek voor handen!


1 opmerking: