Als een rivier - Paulo Coelho

Paulo Coelho is een van mijn favoriete schrijvers. Dat is niet omdat zijn boeken super spannend zijn of het einde me altijd weet te verrassen, maar om de boodschap er in die is verweven met mythe en werkelijkheid. Degenen die het wereldberoemde De Alchemist hebben gelezen (in de top 10 meest verkochte boeken ter wereld), weten waar ik het over heb.

Beschrijving:
Paulo Coelho is bekend geworden door zijn boeken 'De alchemist' en 'Elf minuten'. Hoewel Braziliaan van origine, woont hij elders en reist hij de hele wereld af. Wat hij zoal meemaakt en wat hij overweegt, vinden wij terug in zijn wekelijkse columns die in verschillende landen verschijnen. In dit boek treffen wij een selectie daaruit aan. Dat gaat over allerlei onderwerpen zoals het schrijverschap, muziek, filosofie, religieuze ervaringen etc. Het zijn allemaal stukjes van een tot drie bladzijden die heel gemakkelijk weglezen, maar tegelijk blikverruimend zijn.


Ik kwam Als een rivier tegen in de V&D en, zoals ik wel vaker doe, las ik de eerste pagina, en ik bleef lezen. Hij begint te vertellen over dat hij zijn moeder vertelt dat hij schrijver wil worden. Daarna neemt hij het schrijversvak een beetje op de hak door de beelden die hij had over schrijvers (lang haar, smijten met dure woorden en altijd hun laatste boek afkraken) te ventileren. Ik moest wel lachen door het beeld dat dit bij me opriep. Vooral toen hij begon over Ulysses van James Joyce en hoe dat het enige boek is waar geen enkele schrijver kritiek op durft te hebben, moest ik terug denken aan mijn mislukte poging om me door dat boek heen te worstelen. Ik geloof dat ik ergens op pagina 35 gestrand ben en nog steeds niet echt een idee heb waar dat boek over gaat.

Als een rivier bevat allemaal korte fragmenten over zaken die Coelho heeft meegemaakt en wat voor lering hij haar uit heeft getrokken. Het leest makkelijk weg en de mensen en mythen die er in voorkomen blijven je bij. Ik lees veel fantasy, young adult en thrillers dus is een Coelho zo nu en dan heerlijk verfrissend.1 opmerking:

  1. Klinkt erg apart. Ik ga hem onthouden, want ik vind het af en toe ook wel leuk om iets anders te lezen dan mijn favoriete genres.

    BeantwoordenVerwijderen