Harten Sara - Thomas Olde Heuvelt

Sara is 19 jaar, een dromer, banketbakster, levend standbeeld, amateur-helderziende, lid van het Wereld Natuurfonds en abonnee van een obscuur maandelijks blaadje dat Tand om Tand, Het Beloofde Land heet en waarvan ze eigenlijk niet weet hoe ze lid is geworden. Ze heeft Asperger, en kan moeilijk onderscheid maken tussen de pijnlijke realiteit van haar leven en haar wonderbaarlijke fantasiewereld.
Sem is een aanstormend illusionist, aangesloten bij een theater dat tussen de souterrains en de werfkelders van de stad ligt. Hij is verliefd op Sara, maar zij voelt meer voor Beesje, het wezentje dat Sem opvoert, als een spel in hun relatie. Als Sem vindt dat Sara te veel aan Beesje hangt, besluit hij Beesje in te vriezen. Maar Sara laat zich haar liefde niet zomaar afpakken en ontdekt dat Sem een geheim met zich meedraagt dat hun leven compleet op zijn kop zal zetten. 

Als je de eerste zin van de achterflap leest dan krijg je al zin om dit boek te lezen. Het blinkt in ieder geval uit in originaliteit net als het verhaal zelf en de personages en dan met name Sara uiteraard. Ze is op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd, maar wel leuk vreemd en erg interessant.

Ik heb nog niet eerder een verhaal gelezen waarbij een personage verliefd was op een denkbeeldig 'iets' oftewel mentaal persoon. Thomas Olde Heuvelt heeft duidelijk een enorme fantasie en ook een enorme woordenschat want hij weet het verhaal zo in elkaar te spinnen dat heel het verhaal zo natuurlijk en normaal overkomt terwijl het dat alles behalve is. Halverwege het verhaal raken de draden die Sara's droomwereld in elkaar houden wat door elkaar en raakt ze de grip kwijt op waan en werkelijkheid. Het is gewoon pijnlijk om dit te lezen omdat ik enorm met Sara meeleef ook al snap ik wel dat Sem haar probeert te 'helpen'.


Ergens tegen het eind was ik de draad van het verhaal kwijt moet ik bekennen. Het boek staat bij de young adults maar ik vond het meer iets weg hebben van literatuur en dat verklaart wellicht waarom ik het einde niet goed begreep. Op een gegeven moment voelde ik me alsof ik in de vage mistwereld in Sara's hoofd ronddwaalde.

Harten Sara is een ontroerend, origineel en leuk verhaal dat zeker een aanrader is.
2 opmerkingen:

  1. Het klinkt als een boek dat ik graag zou lezen! Ik heb een tijdje terug Hex gelezen, het nieuwste boek van Thomas Olde Heuvelt. Hoewel het toch alweer een paar maanden terug is dat ik het boek heb gelezen, blijft het me bij en denk ik er met regelmaat aan terug. Misschien dat je het ook zou kunnen lezen?
    Ik heb er in ieder geval een review over geschreven op mijn blog http://bibiesboeken.blogspot.nl/2013/06/hex.html

    Ik ga Harten Sara op mijn lijstje zetten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt wel als een heel interessant verhaal, maar toch ga ik mezelf eerst wagen aan Hex! :)

    BeantwoordenVerwijderen