Dr. Sleep - Stephen King

Bijna iedereen kent The shining van Stephen King wel. Als je het boek niet hebt gelezen dan ken je vast wel de film met Jack Nicholson. Dr. Sleep is een soort vervolg op the Shining. Het was weer een hele tijd geleden dat ik iets van King heb gelezen, maar toen ik las dat dit het vervolg was op the Shining, dat ik ooit nog voor Engels literatuur had gelezen, was ik gelijk nieuwsgierig.

Beschrijving:
Het jongetje Danny Torrance is inmiddels Dan, een man van middelbare leeftijd die nog steeds wordt achtervolgd door de herinneringen aan het Overlook Hotel, waar hij in zijn jeugd een gruwelijke winter doorbracht. Decennialang heeft hij rondgezworven in een poging te ontsnappen aan zijn vaders erfenis van angst, alcoholisme en geweld. Uiteindelijk vestigt Dan zich in een klein stadje om zijn gave voor stervensbegeleiding te gebruiken... ze noemen hem Dr. Sleep.

Het verhaal is eigenlijk in drie delen gesplitst. Aan de ene kant heb je Danny die in de voetsporen van zijn vader is getreden en wonder boven wonder toch bij de AA terecht komt en zijn leven een andere wending geeft. Daarnaast heb je het verhaal van het meisje Abra dat net als Danny 'het licht' heeft en ik persoonlijk het leukste en meest interessante personage vond, en daarnaast heb je de Ware Knoop, oftewel de slechteriken die kinderen vermoorden om hun licht te stelen. Iets waardoor ze voor eeuwig blijven leven. Deze drie verhaallijnen worden uiteindelijk met elkaar verweven en komt het tot een climax.

Het verhaal is best origineel en vooral in het begin, wanneer de spanning zich opvoert was het ook spannend. Je weet gewoon dat het niet lang zal duren voordat de Ware Knoop achter het meisje Abra aan zal gaan. Abra zelf is nog het meest interessante en onverwachte heldin in dit verhaal. Hoewel ze een tiener is en ze natuurlijk bang is voor degenen die haar willen doden weet ze zichzelf toch zover te krijgen dat ze het durft op te nemen tegen de leider van de Ware Knoop, Rose de Hoed. Ze is kwetsbaar, maar toont ook veel moed, vooral door haar ouders in bescherming te nemen door hen niet te vertellen dat haar telepathische gaven nog even sterk zijn.

Tegen het eind volgt er een ontknoping die ik erg vergezocht en niet bepaald relevant voor het verhaal vond. Ook vond ik het hier en daar erg langdradig omdat King het nodig vind veel personages te gebruiken en hen stuk voor stuk uitgebreid neer te zetten. Hierdoor had ik af en toe echt de neiging om door het verhaal heen te bladeren. Vreemd genoeg vond ik het verhaal dus spannender totdat Abra en Danny geconfronteerd werden met de Ware Knoop. Misschien door de anticipatie van wat er nog te komen stond of omdat het verhaal toen sneller liep. Al met al was het een leuk verhaal met enkele interessante personages, maar was het op een enkel moment na nooit spannend of eng. Jammer. Misschien had ik te hoge verwachtingen of misschien moet ik het de volgende keer toch bij een klassieker van King houden die ik nog niet gelezen heb.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten