Fahrenheit 451 - Ray Bradbury

Dystopische boeken zijn in! Vooral in het segment young adult lijken er wekelijks nieuwe dystopische boeken van de plank te rollen. Dit heeft ongetwijfeld o.a. te maken met de populariteit van boeken zoals Gone en The Hunger games. Een van de grondlegger van dit genre is toch echt Ray Bradbury, de auteur van de inmiddels cult-klassieker Fahrenheit 451. Dit is het jaar dat ik meer klassiekers wil gaan lezen dus dit boek paste perfect in mijn straatje.

Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst wanneer mensen met slechts een virtuele omgeving lijken te leven en boeken zijn verboden. Brandweermannen zijn er niet om vuur te blussen, maar om boeken te verbranden. De titel heet overigens Fahrenheit 451 omdat boeken bij zoveel graden Fahrenheit verbranden.

Boeken die worden verbrand is toch wel zo'n beetje de ergste nachtmerrie van iedere boekenwurm, dus ik wilde snel doorlezen in de hoop op een goede afloop!
De hoofdpersoon is brandweerman Guy Montag. Op een avond ontmoet hij zijn buurmeisje Clarisse en wanneer zij hem vertelt dat brandweermannen ooit branden blusten in plaats van boeken te verbranden komt zijn wereld langzaam maar gestaag op zijn kop te staan.

Klassiekers zijn niet altijd even makkelijk te lezen. Vooral oudere boeken zijn vaak moeilijk om doorheen te komen, maar bij dit boek had ik dat probleem totaal niet. Het is een vrij dun boek en ik was er snel door heen. Je moet niet vergeten dat dit boek is geschreven in een tijd dat er nog geen internet en mobiele telefoons waren. Alles moderne gemakken die wij nu als zo vanzelfsprekend beschouwen bestonden toen nog niet. Het is des te bijzonder dat Bradbury een wereld schept waarin hij ons huidige maatschappij qua technologie zo goed heeft benaderd.

In de wereld van Montag draait alles om snelheid en oppervlakkig entertainment. Bradbury beschrijft de huidige 'Jersey shore's' en andere zogenaamde gescripte reality series en de impact die ze hebben op de maatschappij. Het idee is dat mensen niet meer hoeven na te denken. Zich nergens meer zorgen over hoeven te maken. Als je iets niet voelt, er niet over nadenkt dan kan er toch ook geen onrust ontstaan? Fahrenheit onderscheid zich door de schuld niet bij een dictatoriale regering te leggen, maar bij de mensen zelf. Het zijn mensen zelf die ervoor hebben gezorgd dat er stap voor stap voor gekozen is om boeken te verbannen. De eerste mensen die uiteraard hun baan hebben verloren en verbannen zijn, zijn literatuur docenten die je later in het boek tegenkomt. De manier hoe zij de literatuur in leven houden was echt een ontroerend moment.

De volgende citaat is me in het bijzonder bijgebleven en moet ik gewoon met jullie delen:
"Een boek is een geladen geweer in het huis van je buurman. Verbrand het. Haal de kogels uit het wapen. Sla een bres in de menselijke geest. Wie weet wie niet het doelwit zou kunnen worden van een belezen mens! Ik? Ik zou hem nog geen halve minuut toestaan."
Dit is een deel uit de dialoog tussen Montag en zijn commandant die hem uitlegt waarom boeken gevaarlijk zijn. Fahrenheit zit vol goede citaten en gebeurtenissen die je aan het denken zetten.Een must read!Geen opmerkingen:

Een reactie posten