47 Ronin


Geef me zwaarden, samoerai en epische vechtscenes en ik ben verkocht. 47 Ronin was een van de films waar ik me op had verheugd dit jaar. Een Ronin is een samoerai zonder meester, een uitgestotene in wezen. Dit beloofde veel goeds... dacht ik. Totdat ik de trailer zag. Die zat vol magie en enge beesten en een hoop fantasy wat in mijn ogen echt niks te maken heeft met samoerai. De film is immers gebaseerd op een legende van 47 Ronin die de dood van hun meester gaan wreken. Ze worden van hun titel gestript door de Shogun (opperheer van Japan), hen wordt verboden om wraak te nemen, maar daar leggen ze zich niet bij neer.

Keanu Reeves ontsnapt als kind uit een eng bos waarvan wordt gezegd dat het demonen herbergt. Als ze hem vinden wordt hij bijna vermoord omdat men hem aanziet voor een demon. De plaatselijke heer neemt hem echter op, maar er wordt al gauw duidelijk dat hij nooit een van hen zal worden. Hij blijft altijd een buitenstaander omdat hij geen Japanner is. Dit deed me denken aan De jonge samoerai serie van Chris Bradford. Als je interesse hebt in samoerai en het feodale Japan kun je beter die boekenreeks lezen dan naar deze film te kijken.

Vanaf het begin wordt al duidelijk dat Keanu Reeves alles pikt wat over hem gezegd wordt. Hij is gewoon zo ongelooflijk zwak en nederig. Ik irriteerde me daar mateloos aan. Hoe dan ook, duurt het niet lang voordat zijn heer sepuku pleegt en Keanu Reeves ergens op een eiland eindigt als slaaf. De film vertoont zoveel plotgaten dat het er te veel zijn om op te noemen. Hij is 10 ofzo wanneer hij vluchtend wordt gevonden, maar kan zich erna al bijna met de beste samoerai meten qua vechten. Tja...

47 Ronin is vermakelijk als plotgaten je niet boeien en je gewoon zonder na te denken rustig van een film wil genieten. Als je een goede Japanse film wil zien met echte vechtscenes in plaats van het Hollywood cgi, dan raad ik je bijvoorbeeld Red Cliff aan.

1 opmerking:

  1. Ben wel benieuwd naar deze film, al was het alleen al door het meedoen van Rick Genest en Yorick van Wageningen :)

    BeantwoordenVerwijderen