Harlan Coben - Schuilplaats

Harlan Coben. Deze naam had ik al zo vaak gehoord bij o.a. mijn collega's dat ik dacht; laat ik eens wat van hem lezen. Op de young adult afdeling kwam ik toevallig deze titel tegen en heb die maar gelijk meegenomen. Ik ben in de regel niet zo van de detectives, maar deze klonk goed.

Mickey is net zijn vader verloren en woont bij zijn oom. Zijn moeder is opgenomen in een afkickkliniek en de enige vriendin die hij heeft verdwijnt opeens.

Het klonk hartstikke spannend en dat is het deels ook wel. Mickey is absoluut geen watje die zich laat intimideren door vervelende schoolgenoten. Hij heeft tenslotte over de hele wereld gereisd met zijn ouders en weet waar hij wel en niet goed in is.

Ik vond de personages die geïntroduceerd worden interessant. Vooral de schoolnerd die random feiten rondstrooit heeft iets aandoenlijks. Wanneer hij tot Spoon wordt gedoopt door Mickey omdat zijn eerste opmerking over een lepel gaat en hij daar zo blij mee is kon ik een glimlach niet onderdrukken. Het andere meisje die Mickey tegen komt is een gothic meisje die dik is en daar duidelijk issues mee heeft. Althans, alles dat Mickey in het begin zegt en doet projecteert ze op haar gewicht. Overigens vind ik haar het meest interessante personage en ben ik lichtelijk gepikeerd omdat haar verhaallijn niet goed uitgelegd werd. Ik zit nog met zoveel vragen. Vind jij het ook zo irritant wanneer een bijpersonage interessanter is dan het hoofdpersonage en haar geheimen niet worden ontdekt? Ik heb echter begrepen dat dit een eerste deel is van een serie dus wat niet is kan nog komen.

Het enige minpunt aan Schuilplaats is het feit dat sommige dingen wat over the top waren. Als Mickey een striptent in gaat en aangepakt wordt ontsnapt hij uit deze situatie wat erg onwaarschijnlijk is. Zo heb je meer van het soort momenten dat ik denk dat een vijftienjarige eerder de politie zou bellen dan zich in onwaarschijnlijk gevaarlijke situaties te bevinden. Ik vind dat de volwassenen in het verhaal het doen en laten van Mickey iets te makkelijk ok vinden. Afgezien van dit soort punten vond ik dit een goede thriller die me tot bijna het eind in spanning liet. Toch ga ik de volgende keer een thriller voor volwassenen lezen van Coben. Overigens ben ik wel van plan opm de vervolgdelen van Schuilplaats te lezen, al is het maar om te ontdekken wat voor geheimen Mickeys' gothic vriendin herbergt.


4 opmerkingen:

 1. Harlan Coben had wat moeite om voet aan wal in Nederland te krijgen, zijn vijfde boek uit mijn hoofd was de eerste die in Nederland uitgebracht werd. Inmiddels zijn de eerdere vier delen ook verkrijgbaar in ons landje. Momenteel ben ik in de thriller Genezing bezig, dan staan alle Coben boeken gelezen in de kast.

  In zijn volwassen thrillers heeft hij een reeks boeken geschreven met Myron Bolitar in de hoofdrol. Myron is de oom van Mickey en heeft er zelf ook een handje van om in allerhande gevaarlijke situaties verzeild te raken. Hij kan altijd rekenen op de hulp van zijn vriend Win, die vaak op James Bond achtige wijze tot de redding komt. Het zit dus wel in de genen van Mickey ;) Maar inderdaad, dergelijke scenes doen wel regelmatig overdreven aan.

  Coben maakt het dan wel goed door zijn eigen schrijfstijl, waarbij ik vaak de reflectie van emoties op de lezer kan waarderen. Zoals die momenten waarin de verteller de openingszinnen van Mickey beoordeelt. Ook in het geval van Myron gebeurt dat regelmatig.

  Enigszins ten overvloede; ik kan je de boeken van hem zeker aanraden en dan vooral de Myron Bolitar reeks. Een aantal van zijn boeken liggen tevens tegen gunstige prijzen op het Boekenfestijn. Ik ben erg benieuwd hoe je die boeken gaat vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die openingszinnen zijn inderdaad leuk. Dat is ook de reden waarom ik door bleef lezen. Ik heb inmiddels het vervolg gevonden op 'Schuilplaats' en ga achter de Myron serie aan. Tks voor de tip!

   Verwijderen
 2. Harlan Coben behoort echt tot één van mijn favoriete auteurs. Hoewel dit een jeugdthriller is, komt de schrijfstijl met zijn voor volwassenen geschreven thrillers wel overeen. Ik kan je ze zeker aanraden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt goed. Zal eens achter de volwassenen serie aan gaan.

   Verwijderen