the Originals vs. the Vampire diaries


Serieland wordt nog steeds overspoeld met nieuwe series, waaronder veel in het paranormale/dystopische genre. Sommige daarvan zijn echte parels zoals the 100 en Supernatural, andere zijn gewoon wat minder of een herhaling van een reeds uitgemolken verhaal zoals the Tomorrow people (Heroes ringing any bells?). 

Een ietwat minder bekend fenomeen zijn de zogenaamde spinoffs van hit-series. Zo is The Originals bijvoorbeeld een spinoff van the Vampire diaries. The Originals kwamen voor in the Vampire diaries,  als de allereerste vampierenfamilie. Nu is het vaak zo dat vervolgverhalen (al is een spinoff niet  exact hetzelfde) een slap aftreksel zijn. Bij the Originals is dat niet het geval. Ik vind deze serie zelfs veel beter dan the Vampire diaries waar de hoofdpersoon, Elena Gilbert, altijd aan het klagen/huilen is en uit een gevaarlijke situatie gered moet worden terwijl twee broers om haar vechten. Na 1 seizoen had ik het al met haar gehad.

Waarom the Originals beter is dan the Vampire diaries:
- Het hoofdpersonage is geen goedzak die de wereld wil verbeteren of een supermooie meid om wie alle mannen vechten. Nee, in the Originals is de hoofdpersoon een egoïstische slechterik. Hoe vaak maak je dat nu mee?

- Er was in het begin een mix-up over wie de slechterik (Marcel/Klaus?) en wie nu de held was. Onvoorspelbare personages maken een serie interessant. 

- The Originals heeft meerdere plotlijnen. Zo heb je uiteraard Klaus' vader issues, maar ook het diep, donkere geheim van zijn zusje Rebekah. Daarnaast voel je gewoon aankomen dat er iets staat te broeien tussen Elijah en Hayley, die toevallig zwanger is van Klaus. Over gekke combinaties gesproken. Je hebt de heksen, de vampiers, de weerwolven en de mensen. Al deze plotlijnen hebben met elkaar te maken.

- Familie. Dat is uiteindelijk waar the Originals om draait. Een rare, uit elkaar gevallen familie van vrijwel onaantastbare vampiers die toch zoveel angsten hebben. Ieder personage heeft een heel verleden die langzaam maar zeker voor je ogen vormt en het personage van vlees en bloed maakt.

- Er is niet continue sprake van toevallige ontmoetingen en ongelukken die gebeuren waardoor de plotwendingen veranderen. Personages maken zelf keuzes en worden al dan niet betrokken bij de keus van een ander. Klaus kiest ervoor om zichzelf weer tot koning van New Orleans te maken. Elijah kiest ervoor om nog steeds te blijven geloven in de redding van zijn broer. 

- Er is geen sprake van een driehoeksverhouding. Yeey, weg met dat cliché!

2 opmerkingen:

  1. Ik snap je (voor het grootste gedeelte) wel, maar toch blijf ik The Vampire Diaries leuker vinden. Ik ben gaan geven om die personages en ik mis ze zo bij The Originals, vooral omdat het dezelfde wereld is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Renée. Ik begrijp heel goed wat je bedoelt met dat eigenlijk moeilijk is om een serie los te laten als je gehecht bent aan de personages. Persoonlijk vind ik TVD draaglijk door Damon en Caroline :)

      Verwijderen