De gedaanteverwisseling - Kafka

 
Hoeveel kun je halen uit een boek dat rond de 50 pagina's beslaat? Dankzij Kafka een hoop! De gedaanteverwisseling van Kafka is een van de boeken die ik had gevonden in het kringloopcentrum. Toen ik de mooie hardcover editie van de Volkskrant zag nam ik het gelijk mee. Zonder dat ik het verhaal verder ken meende ik mij te herinneren dat dit boek ging over een man die op een dag in een insect veranderde. Vanaf pagina 1 zit je dus met een personage die op een dag wakker wordt en ontdekt dat hij geen mens meer is, maar een soort kakkerlak.
Het verhaal gaat over Gregor Samsa die handelsreiziger is en de kostwinner is van een huishouden dat bestaat uit zijn ouders en een jong zusje. Alle gezinsleden zijn financieel van hem afhankelijk en ze vinden het dus niet alleen walgelijk als hij op een dag in een groot insect verandert, maar zijn vooral ook boos over de consequenties voor hen zelf.

Ik zal het einde niet verklappen, maar ik was vooral onder de indruk hoe het verhaal langzaam aan slechter werd voor Gregor. In het begin schrikt men slechts van hem maar proberen ze hem nog enigszins menselijk te behandelen. Naarmate te dagen vorderen wordt hij steeds meer als een dier behandelt. Zijn eten wordt niet meer normaal opgediend, maar in zijn kamer gegooid, ook verandert zijn kamer langzaam maar zeker in een zwijnenstal. De gedaanteverwisseling is een kort maar krachtig verhaal dat me deed nadenken over de veranderlijkheid van het leven. Ik heb genoten van dit boek en het Het proces van Kafka dan ook alvast op mijn TBR lijst gezet.2 opmerkingen:

  1. Grappig, ik heb het vorig week gelezen. Heel apart boekje maar wel met plezier gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen